top of page
מידע מקצועי - מס הכנסה

ICO -השלכות מס לגבי הנפקת אסימונים

דיגיטליים (Tokens) מסוג Utility Tokens

יוסי ירון, רו"ח (MBA), מרץ 2018

 

 

השלכות מס בנושא ICO -

הנפקת אסימונים דיגיטליים למתן שירותים ו/או מוצרים בפיתוח (Utility Tokens)

 

בחודש מרץ 2018 פרסמה רשות המיסים חוזר המפרט את עמדתה לגבי השלכות המיסוי הנובעות מ- ICOהנפקת אסימונים דיגיטליים למתן שירותים ו/או מוצרים בפיתוח (Utility Tokens). זאת לאחר טיוטה שפורסמה בנושא בחודש ינואר 2018. 

רשות המיסים אינה מפרטת בעמדתה את המסגרת הנורמטיבית של הכללים החלים על הנפקות לציבור של אסימונים דיגיטליים שכן הנפקות אלה כפופות לכל דין ולהוראות הגורמים המפקחים הרלוונטיים כגון הרשות לניירות ערך, משרד האוצר, בנק ישראל וכיו"ב. 

רשות המיסים מפרטת בעמדתה את השלכות המס הנובעות מהנפקת אסימוני שירותים ומוצרים, המבוססות על כללי חשבונאות מקובלים (תקן דיווח כספי בינלאומי IFRS15 – הכנסות מחוזים עם לקוחות), לאחר התאמות שנעשו לדיני המס. ככל שיחולו שינויים או שתפורסם תקינה בנושא הנפקת אסימונים (ICO), רשות המיסים תבחן את השינויים ותעדכן את עמדתה כפי הנדרש.

 

רקע כללי 

הנפקת אסימונים (Tokens) לציבור (Initial Coin Offering - ICO ) היא דרך לגייס מימון למיזמים עסקיים. הנפקת האסימונים ומעקב אחר העסקאות שנעשו בהם מתאפשרת לרוב באמצעות טכנולוגיית אבטחה המכונה בלוקצ'יין, המיושמת, בין היתר, ליצירת חוזים חכמים במגוון רחב של שימושים עסקיים.
אחד השימושים הנפוצים בטכנולוגיה הוא הנפקה של אסימונים קריפטוגרפים הנשמרים בארנקים דיגיטליים. להלן סוגי אסימונים קריפטוגרפים:

אסימונים מבוזרים – אסימונים שאינם מונפקים על ידי גורם מרכזי אחד ושערכם אינו מייצג ערך של סחורה או ערך של שירותים. ערכם נקבע לפי הסכמה בחליפין בין רשת המשתמשים (כגון ביטקוין, את'ריום וכד').


Security Token – אסימונים המונפקים על ידי גורם מרכזי אחד ומייצגים זכות לנכס או זכות פיננסית, כגון זכות לקבל אחוז מרווחים עתידיים.


Utility Token – אסימונים המונפקים על ידי גורם מרכז אחד ומייצגים התחייבות מצד הגורם המנפיק לתת שירות או זכות למוצר עתידי בפיתוח למחזיק האסימון (להלן – אסימוני שירותים ומוצרים).
 

אסימוני שירותים ומוצרים (Utility Token)
אסימוני שירותים ומוצרים המונפקים על ידי מיזמים משקפים זכות לקבלת שירותים או מוצרים עתידיים שבפיתוח על ידי החברה המנפיקה. החברה המנפיקה תפרט את תנאי ההנפקה לרבות תיאור השירותים או המוצרים שבפיתוח, המודל העסקי הצפוי, פרטי היזמים, פרטי האסימונים שיונפקו, אופן חלוקתם והזכויות הנובעות מהם וכו'. לעיתים יונפקו גם אסימונים לעובדי החברה ולבעלי מניותיה אף ללא תמורה. 


התשתית להנפקת האסימונים תבוצע על בסיס פלטפורמה קיימת באמצעות טכנולוגיית הבלוקצ'יין או באמצעות תשתית שתפתח החברה המנפיקה. 


האסימונים יהיו ניתנים לרכישה באמצעות מטבעות רגילים (Fiat Currency – דולר, אירו וכד') ו/או באמצעות מטבעות קריפטוגרפים כגון ביטקויין, את'ריום וכד'. במסגרת ההנפקה, החברה המנפיקה תגבה את התמורה מהמשקיעים ותפקיד את האסימונים שהונפקו בארנקים הדיגיטליים שלהם.
כמו כן יתאפשר מסחר משני באסימונים על גבי פלטפורמות מסחר ברשת, אז ייקבע שווי האסימון בהתבסס על היצע וביקוש ועל בסיס ביצועי החברה המנפיקה. 
עם התגבשותו של השירות או של המוצר הסופיים שעומדים בבסיס המיזם, מחזיקי האסימונים יוכלו לממש את זכותם לקבלת השירות או המוצר על פי התנאים שנקבעו בהנפקה. 

 

אופן השימוש באסימונים  
השימוש באסימונים יכול להתבצע במספר אופנים, כדלהלן:     

  1. רכישת השירות או המוצר מהחברה המנפיקה בתמורה לאסימונים המוחזקים.

  2. מתן זכות שימוש תמידית לגבי השירות אותו פיתחה החברה המנפיקה למחזיקי האסימונים (לרוב במקרים של פיתוח תוכנה או פלטפורמה טכנולוגית שניתן להשתמש בה במשך תקופה בלתי מוגבלת).

  3. פיתוח פלטפורמה למסחר ייחודי המבוסס על האסימונים אותם הנפיקה החברה המנפיקה במסגרת ה- ICO. מסחר כאמור יתבצע לרוב בין משתמשים שונים בפלטפורמה שפותחה. החברה המנפיקה שפיתחה את הפלטפורמה תאפשר את המסחר באמצעותה ותתחזק אותה. פלטפורמת המסחר תאפשר ערך מוסף ייחודי לסוחרים באמצעותה, כגון שמירה על אופי השימוש בשירות או במוצר, מתן וודאות לגבי מקוריות המוצר וכד'. לעמדת רשות המיסים, מודל עסקי זה מתייחס למסחר באמצעות הפלטפורמה הטכנולוגית שהינו בעל משמעות ייחודית או ערך מוסף ייחודי שכן, במקרים אחרים בהם מדובר במסחר אנונימי או במסחר ללא ערך מוסף ייחודי, אזי יראו באסימונים המונפקים כאסימונים מבוזרים (מסמך זה אינו עוסק במקרים אלה). כמו כן במודל עסקי זה ייתכן והחברה תגבה עמלה הנגזרת בשיעור מסוים מתוך האסימונים המועברים בפלטפורמה ולאחר מכן תמכור אותם בתמורה למשתמשים בפלטפורמה.  

  4. ייתכנו מודלים עסקיים נוספים. 

דיווח על ההכנסה בידי החברה המנפיקה (הנפקת אסימוני שירותים ומוצרים) 
החברה המנפיקה מתחייבת להעניק בעתיד שירותים או מוצרים בתמורה לאותם אסימונים שהונפקו ולרוב תפעל בהתאם לאחד מהמודלים העסקיים שתוארו דלעיל. 
לעמדת רשות המיסים, אופן ההכרה בהכנסה בידי החברה המנפיקה יהיה בהתאם לאופי פעילותה ולמודל העסקי שלה, כדלקמן:

 

  • התמורה שתקבל החברה המנפיקה במסגרת ההנפקה תירשם כהכנסה נדחית (התחייבות הדומה להכנסה מראש) על פי שווי התקבולים שהתקבלו במועד ההנפקה, בניכוי הוצאות הנפקה ישירות (למעט הוצאות ששימשו בפיתוח הפלטפורמה אשר תירשמנה כנכס קבוע של החברה שיופחת בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה).  
    אם החברה המנפיקה תקבל במועד ההנפקה אסימונים מבוזרים אחרים (כגון ביטקויין), שווים ייקבע על פי שווי יומי ממוצע באותו יום המסחר על פי ממוצע השערים היומיים שיפורסמו ב- 2 או יותר מזירות מסחר נפוצות לאותם אסימונים מבוזרים (אפליקציות ואתרי אינטרנט שונים).
    החברה נדרשת לשמור על אסמכתאות לגבי שווים של האסימונים ביום בו התקבלו.
    אסימונים מבוזרים שהומרו לכסף פיאט ביום בו התקבלו, ערכם יירשם לפי התמורה שהתקבלה בפועל בכסף פיאט. 

       

  • במקרה בו האסימונים המונפקים לא יוצרים לחברה המנפיקה מחויבות כשלהי לאספקת שירות או מוצר כלפי מחזיקי האסימונים, על החברה המנפיקה להכיר בהכנסה במועד קבלת תמורת ההנפקה. כמו כן לעמדת רשות המיסים, אם בחרה החברה המנפיקה לדווח על הכנסותיה על בסיס מזומן, עליה להכיר בהכנסה במועד קבלתה ולא לרשום הכנסה נדחית.

  • בעת מתן שירותים או מכירת מוצרים בתמורה לאסימונים שהונפקו, כאמור במודל העסקי המפורט בסעיף 1 דלעיל, ההכנסות הנדחות תדווחנה כהכנסה לשיעורין, בהתאם לקצב מתן השירותים או הספקת המוצרים.

 

  • במקרים בהם האסימונים מקנים זכות תמידית למחזיק בהם לקבלת שירות מהחברה המנפיקה, כאמור במודל העסקי המפורט בסעיף 2 דלעיל, ההכנסות מראש תוכרנה במלואן כהכנסה במועד בו השירות הפך להיות זמין למחזיקי האסימונים. ככל ומדובר בשירות שזמין רק בחלקו, יוכר כהכנסה חלקן של ההכנסות הנדחות המשקף את חלקו היחסי של השירות שהפך להיות זמין. ככל שיש לחברה התחייבות עתידית שקשורה בכספי ההנפקה שהתקבלו, ניתן יהיה להכיר בהפרשה בגין התחייבות זו על פי מבחני ההכרה בהפרשות לצורך מס.     

 

  • במקרים בהם האסימונים שהונפקו מקנים זכות לשימוש בפלטפורמה שפותחה, כאמור במודל העסקי המפורט בסעיף 3 דלעיל, ההכנסות הנדחות תוכרנה במלואן כהכנסה במועד בו הפלטפורמה החלה לפעול.

  • במכירת אסימונים נוספים שקיבלה החברה המנפיקה במסגרת מתן השירותים או המוצרים אותם התחייבה לספק או שקיבלה כעמלה על השימוש בפלטפורמה שפיתחה, תוכר הכנסה בידיה בהתאם לעקרונות המפורטים דלעיל בסכום המשקף את שווי האסימון בשוק המשני באותו המועד (ככל ויש בו מסחר) או בהתאם למנגנון השווי הממוצע היומי המפורט דלעיל ככל והתמורה התקבלה באסימונים מבוזרים. 

  • חברה מנפיקה ששריינה לעצמה מלאי אסימונים במסגרת ההנפקה (ICO), תכיר בהכנסה במועד מכירתם בשוק המשני בגובה התמורה שתקבל בפועל במכירה.    

  • הכנסות ממכירת שירותים או מוצרים על ידי החברה בתמורה לתשלומים שאינם האסימונים שהונפקו ידווחו על פי כללי הדיווח הרגילים, בהתאם להוראות החלות על החברה.   

 

  • זאת ועוד, לעמדת רשות המיסים, על החברה המנפיקה להכיר בכל יתרת הכנסה הנדחית כהכנסה באופן מיידי, בעת התרחשות אחד מהמקרים הבאים:
    א. כישלון בפיתוח המוצר או השירות שכנגדו התקבלה תמורת ההנפקה. היה ותשיב החברה למחזיקי האסימונים חלק מכספם, תופחת ההתחייבות שרשמה החברה בגובה הסכום שיושב למשקיעים וכתוצאה מכך תופחת גם ההכנסה שתוכר
    .

       ב. הליך של פירוק, הקפאת הליכים או חדלות פירעון של החברה המנפיקה.
       ג. העברת המחויבויות כלפי מחזיקי האסימונים לצד ג' ללא העברת כספי ההנפקה (לרבות אסימונים מבוזרים שהתקבלו במסגרת ההנפקה).
       ד. מכירת הפעילות ללא העברת כספי ההנפקה.    

מחזיקי האסימונים
מחזיקי אסימונים הם משקיעים שקיבלו אסימונים במסגרת הנפקה ראשונית או במסגרת מסחר משני שייווצר בהם בעתיד.

לעמדת רשות המיסים, בעת רכישת האסימונים בידי המשקיע יראו כאילו רכש זכות עתידית לקבלת נכס, מוצר או שירות, המהווה "נכס" כהגדרתו בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה. על כן לא תותר למחזיק במועד הרכישה הוצאה בשל רכישת האסימונים. 

מכירת האסימונים בשוק המשני תהווה הכנסה הונית או הכנסה פירותית, בהתאם להוראות הפקודה, ובהתאם לכך יש לסווג את הרווח או ההפסד מהמכירה, והכל על פי עלות האסימון בפועל כפי שהייתה למחזיק במועד הרכישה ועל פי התמורה שהתקבלה במועד המכירה.  


כאשר האסימונים מקנים זכות לקבלת שירות, תוכר עלות רכישת האסימונים כעלות השירות ותוכר כהוצאה, בכפוף להוראות הפקודה, בהתאם לקצב קבלת השירות על פי העלות של האסימון כפי שהייתה בפועל אצל המחזיק.


אסימונים המקנים למחזיק בהם זכות תמידית שאינה מוגבלת בזמן לקבל שירות מהחברה המנפיקה, עלותם תוכר כהוצאה פירותית או כעלות, לפי העניין, במועד בו החברה המנפיקה חדלה מלספק את אותו שירות.


במידה והאסימונים מקנים זכות לקבלת מוצר, עלות המוצר שיתקבל תותר בניכוי בגובה עלות האסימונים שנרכשו במועד ההנפקה כעלות המכר או כהוצאות פחת וכיו"ב בכפוף לכללי ההכרה שפורטו לעיל. 
 

הנפקת אסימונים לעובדים/נותני שירותים/דירקטורים
לעיתים החברה תנפיק אסימונים לעובדיה או לנותני שירותים לרבות דירקטורים (להלן כולם ביחד בפסקה זו – עובד) במקביל להנפקה לציבור, בין בתמורה חלקית ובין ללא תמורה כלל. 

לעמדת רשות המיסים, הכנסתו של עובד מהקצאת אסימונים תחויב במס במועד מימוש הזכות הגלומה באסימון או במועד יציאת האסימונים מרשותו של העובד כמשמעות ההגדרה בסעיף 88 לפקודה (לרבות בדרך של המרת אסימונים לאסימונים מבוזרים אחרים), כמוקדם מביניהם (להלן – מועד המימוש). ההכנסה כאמור תחויב במס לפי סעיף 2(2) או 2(1) לפקודה, לפי העניין. 
ההכנסה החייבת במועד המימוש תהא בגובה ההפרש שבין שווי השוק של האסימונים במועד המימוש בניכוי המחיר ששולם על ידי העובד בעת ההקצאה (ככל ששולם).

על אף האמור לעיל, רשות המיסים תאפשר לחברה לבחור מראש כי הכנסתם של העובדים מהקצאת אסימונים תחויב במס במועד ההקצאה בפועל של האסימונים לעובדים לפי סעיף 2(2) או 2(1) לפקודה, לפי העניין. במקרה זה, ההכנסה החייבת במועד ההקצאה תהא בגובה ההפרש שבין שווי שוק האסימונים במועד ההקצאה בניכוי תוספת המימוש, ככל ששולמה כזו (רשות המיסים דורשת כי בבחירה בחלופה זו החברה תודיע לפקיד השומה ניכויים של החברה לפחות 60 ימים לפני מועד ההקצאה).

לאחר מועד אירוע המס בידי העובד לפי אחת מהחלופות, כאמור לעיל , וככל שהעובד לא מכר באותו מועד את האסימון בפועל, במועד מכירת האסימונים על ידו בפועל יראו את המחיר המקורי שלהם כשווי השוק שלהם במועד אירוע המס ויחולו הכללים החלים על כל מחזיקי האסימונים כמפורט דלעיל. 

לחברה תותר הוצאה בהתאם לגובה ההכנסה החייבת של העובד לפי סעיף 2(2) או 2(1) לפקודה במועד ההקצאה או במועד המימוש, לפי העניין, או בגובה סכומי השתתפות שבהם חויבה החברה בשל התחייבותה לחברה שהנפיקה את האסימונים עבור עובדיה, לפי הנמוך שבהם – והכל בשנת המס שבה נוכה המס לעובד והועבר לפקיד השומה. 

לעניין זה יראו את שווי האסימונים המוקצים לעובד לפי שווים הממוצע כפי שנקבע ב- 30 ימי המסחר העוקבים למועד אירוע המס (בין אם במסחר משני ובין אם ברכישה ישירות מהחברה בעת ההנפקה והכל בתנאי שהמסחר אינו בין צדדים הקשורים לחברה).
 

מסחר משני באסימונים 
לעמדת רשות המיסים, יראו את המחזיק באסימונים כמחזיק ב"נכס" כמשמעותו בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה. על כן, יראו במסחר באסימונים לאחר הנפקתם כמכירת "נכס" בהתאם להוראות חלק ה' לפקודת מס הכנסה, הכנסה הונית אשר תחויב במס רווח הון (נדרש לשמור תיעוד ומסמכים).
היה והכנסתו של אדם ממכירת אסימונים, כאמור לעיל, מגיעה לכדי הכנסה המאפיינת פעילות עסקית, תסווג הכנסתו כהכנסה מעסק לרבות כל המשתמע מכך.

עסקאות בהן התמורה משולמת באסימונים אחרים כגון ביטקוין, יטופלו לצורכי מס בדומה לעסקת חליפין על פי שווי הנכסים המוחלפים במועד העסקה.
 

היבטי מע"מ בעסקאות אסימונים המשקפות מחויבות עתידית של החברה המנפיקה למתן שירות או מוצר     

הגדרת "עסקה" בחוק מע"מ כוללת שני סוגים של עסקאות: עסקה מסוג "מכר" ועסקה מסוג "מתן שירות". לכל אחת מאלה השפעה על מועדי החיוב במס, המחיר ושיעור המס. יוזכר שוב כי הכללים המפורטים במסמך זה מתייחסים למקרים בהם התמורה המתקבלת מהנפקת האסימונים, משקפת מחויבות עתידית של המנפיק למתן שירותים או אספקת טובין.

להלן חבויות המס (מע"מ) במישור החברה המנפיקה לגבי כל סוג של עסקה, וזאת על פי חוק מע"מ:
 

בעת הנפקת אסימונים המשקפים מחויבות למתן שירותים – מועד החיוב במס יהיה עם קבלת תמורת ההנפקה בידי החברה המנפיקה (בסיס מזומן). באחד מהמקרים הבאים יחול מועד החיוב במס עם נתינת השירות (דיווח על בסיס מצטבר): 
א. אם מחזור העסקאות של העוסק (החברה המנפיקה) עולה על 15 מיליון ₪ וחלה עליו החובה לנהל פנקסי חשבונות לפי תוספת י"א להוראות ניהול ספרים – לפי סעיף 29(1א) לחוק מע"מ מועד החיוב במס יהיה עם נתינת השירות (על בסיס מצטבר). התמורה בהנפקה (ההכנסות מראש) תיחשב כחלק ממחזור העסקאות. או, ב. כאשר תמורת ההנפקה, כולה או מקצתה, המשולמת על ידי רוכש האסימונים אינה בכסף כגון תשלום כנגד אסימונים מבוזרים אחרים.  

בעת הנפקת אסימונים המשקפים מחויבות למכר טובין (נכס מוחשי ונכס לא מוחשי) – מועד החיוב במס יהיה עם מסירת הטובין לקונה (דיווח על בסיס מצטבר) לפי סעיף 22 בחוק מע"מ. על אף האמור לעיל, בעסקה של מכר טובין בידי אחד מאלה יחול החיוב במס עם קבלת התמורה (על בסיס מזומן): א. עוסק שמחזור עסקאותיו אינו עולה על 2 מיליון ₪. ב. עוסק שמתקיים בו האמור בפרט 2(ג) לתוספת א' בהוראות ניהול ספרים.    

   

במסחר משני באסימונים – האסימונים מהווים מסמך סחיר לצורך חוק מע"מ. אדם שמכירת האסימונים בידיו אינה מגיעה לכדי פעילות בעלת מאפיינים עסקיים לא יחויב במע"מ. 
אדם אשר מכירת האסימונים בידיו מגיעה לכדי פעילות בעלת מאפיינים עסקיים יחויב בדרך כלל בהתאם לכללים החלים על מוסד כספי, עליו להירשם כ"מוסד כספי" לעניין חוק מע"מ והכנסותיו תחויבנה במע"מ לפי סעיף 4 בחוק מע"מ. 

bottom of page