YOSSI YARON CPA (MBA)
Taxes & State Incentives
יוסי ירון רואה חשבון (MBA)
מיסים ותמריצי מדינה
מידע מקצועי - מס הכנסה
פנסיה חובה לעצמאים
חיוב עצמאים להפקיד לקופת גמל לקצבה ותיקונים שונים בפקודת מס הכנסה - חוק ההסדרים 2017 - 2018
יוסי ירון, רו"ח (MBA), ינואר 2017
חיוב עצמאי בהפקדות לקופת גמל לקצבה, קביעת כללים בעת משיכת כספים על ידי עצמאי במצב אבטלה, תיקון לגבי הפקדות בקרן השתלמות של עצמאים ותיקונים נלווים נוספים בפקודת מס הכנסה
בחוק ההסדרים לשנים 2017 ו- 2018 נקבעו הוראות חדשות בעניין חיוב עצמאים להפקיד תשלומים לקופת גמל לקצבה. מטרת ההוראות להחיל על עצמאים חובת הפרשה לחיסכון פנסיוני ומתן אפשרות למשוך חלק מהסכום הצבור בעת מצב אבטלה.
תחילתו של החוק נקבע ליום 1/1/2017, למעט לגבי סעיפים לגביהם נקבע אחרת.
להלן עיקרי החוק:
עצמאי הינו מי שיש לו "הכנסה חייבת בהפקדה". "הכנסה חייבת בהפקדה" היא הכנסה מעסק או ממשלח יד, לאחר הניכויים שהותרו ממנה לפי כל דין ולפני קיזוזים ופטורים שהותרו ממנה לפי כל דין, ולמעט תשלומים שקיבל העצמאי מקופת גמל כאמור המהווים מרכיב חיסכון למצב אבטלה (חיסכון זה נגזר מחלק מהסכומים שיפקיד העצמאי לקופת גמל לקצבה, אותו יוכל למשוך במצב אבטלה).
במסגרת הניכויים המותרים מההכנסה לפי כל דין הוחרגו הניכויים שלהלן: ניכוי בגין הפקדות לקרן השתלמות לעצמאיים, ניכוי בגין הפקדות לקופת גמל לקצבה, ניכוי בשל תשלומים לביטוח לאומי וניכוי בשל תשלומים לביטוח אובדן כושר עבודה.
חובת ההפקדה וחריגים לחובת ההפקדה
עצמאי יפקיד בשנת המס תשלומים לקופת גמל לקצבה בשל הכנסתו החייבת בהפקדה, על פי השיעורים שלהלן:
על חלק ההכנסה החייבת בהפקדה שאינו עולה על מחצית השכר הממוצע במשק – 4.45%.
על חלק ההכנסה החייבת בהפקדה העולה על מחצית השכר הממוצע במשק ואינו עולה על השכר הממוצע במשק – 12.55%.
השיעורים כאמור משקפים הפקדה שנתית בשיעור של 8.5% מהשכר הממוצע במשק.
מתשלומים כאמור יופחתו תשלומים שהפקיד עצמאי או שהופקדו בעדו בשל הכנסתו המבוטחת. לכן עצמאי שהינו גם שכיר ומעבידו מפקיד עבורו תשלומים לקופת גמל לקצבה בגין הכנסתו המבוטחת בגובה השכר הממוצע במשק, אינו מחויב בהפקדות כעצמאי.
מועד הפקדת התשלומים נקבע כלא יאוחר מתום שנת המס שבשלה מופקדים התשלומים.
חובת ההפקדה לקופת גמל לקצבה לא תחול על עצמאי שמלאו לו 55 שנים ביום תחילתו של חוק זה וכן על עצמאי שמתקיים לגביו בתום שנת המס אחד מאלה:
-
טרם מלאו לו 21 שנים.
-
הוא הגיע לגיל הפרישה המוקדמת, כמשמעותו בחוק גיל פרישה, התשס"ד-2004.
-
טרם חלפו 6 חודשים מהמועד שבו העצמאי נרשם לראשונה כעוסק על פי חוק מע"מ.
חלק ההפקדות אשר ייוחס למרכיב חיסכון למצב אבטלה
מתשלומים שיפקיד עצמאי לקופת גמל לקצבה, בשנת המס, ייוחס למרכיב חיסכון למצב אבטלה הסכום הנמוך מבין שני אלה:
-
שליש מכל תשלום שהפקיד העצמאי לקופת גמל לקצבה.
-
הסכום הנקוב בסעיף 9(7א)(א)(2) לפקודה, לשנה (סכום זה הינו סכום תקרת הפטור ממס על הכנסה מפיצוי פיטורין (בשנת 2017 – 12,200 ₪)).
כמו כן נקבע תיקון נלווה בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) – נקבע סעיף 23(ב3) לחוק הפיקוח. הסעיף קובע כי יקבעו בתקנות המועדים והתנאים שבהם רשאי עמית עצמאי במצב אבטלה למשוך כספים מקופת גמל לקצבה שלא בדרך של קצבה או בדרך של היוון חלק מהקצבה לסכום חד פעמי ומקופת גמל לתגמולים, ובלבד שהתקיימו מספר תנאים אשר נקבעו בסעיף 23(ב3) כאמור.
"מצב אבטלה" לעניין עמית עצמאי - מצב שבו עמית עצמאי חדל לעסוק במשלח ידו או סגר את עסקו, או מצב שבו הגיע העמית העצמאי לגיל פרישה כמשמעותו בחוק גיל פרישה ואין לו הכנסה חייבת בהפקדה.
תקנות בעניין זה יותקנו במהלך שנת 2017.
הוראות שיחולו על עצמאי החייב בהפקדה ולא הפקיד את התשלומים על פי החוק
עצמאי החייב בהפקדה אשר לא יפקיד תשלומים לקופת גמל לקצבה, והכנסתו החייבת בהפקדה, בשנת המס, עולה על סכום השווה ל- 12 פעמים שכר מינימום באותה השנה, יקבל מכתב התראה לפיו יהיה עליו להפקיד את התשלומים כאמור בתוך 90 ימים ממועד משלוח ההתראה.
אם לא יפקיד העצמאי את התשלומים בתוך 90 ימים כאמור, יוטל עליו קנס בסך 500 ₪ (סכום זה יעודכן בתחילת כל שנה, החל מיום 1/1/2018, בהתאם לשינוי בשיעור מדד המחירים לצרכן).
תחילת ההוראה בעניין הקנס כאמור תהא ביום 1/12/2019 והיא תחול על הפקדות בשל שנת 2018 ואילך.
תיקונים נלווים הקשורים לחוק
תיקון נלווה בחוק הביטוח הלאומי – עודכנו שיעורי תשלום דמי ביטוח לעובד עצמאי. על חלק מההכנסה העולה על 60% מהשכר הממוצע במשק – 12.83%. על חלק מההכנסה שאינו עולה על 60% מהשכר הממוצע במשק – 2.87%.
תיקונים נלווים בפקודת מס הכנסה (תיקון מס' 231 לפקודה) –
-
נוסף סעיף 3(ה8) לפקודה הקובע כי סכומים שמשך יחיד מקופת גמל לקצבה, יראו אותם כהכנסה לפי סעיף 2(1) לפקודה (תחילה מיום 1/1/2018).
-
נוסף סעיף פטור ממס, סעיף 9(7ב) לפקודה (תחילתו מיום 1/1/2018), הקובע פטור ממס על הסכום הנמוך מבין אלה:
- סכומים מקופת גמל לקצבה שמשך יחיד לפי סעיף 23(ב3) לחוק הפיקוח על קופות גמל.
- סכום תקרת הפטור על פיצויי פיטורים הקבוע בסעיף 9(7א)(א)(2) לפקודה, כשהוא מוכפל במספר שנות העבודה שבהן הפקיד העצמאי תשלומים לקופת גמל לקצבה, ולאחר שהופחתו ממנו סכומים שמשך בפטור ממס לפי סעיף 9(7א) בגין אותן שנות עבודה.
יקבעו כללים לדיווח ולחישוב סכום הפטור כאמור.
לעניין זה, "שנת עבודה" – כל שנה החל משנת המס שבה החל עצמאי להפקיד למרכיב חיסכון למצב אבטלה לפי חוק זה, לראשונה, או החל משנת המס שלאחר השנה שבה ביצע משיכה בפטור ממס לפי פסקה זו, לפי המאוחר. ולעניין עצמאי שהחל להפקיד לקופת גמל לקצבה במעמד עצמאי לפני מועד תחילתו של חוק זה - כל שנה החל משנת המס שבה החל להפקיד לראשונה כעצמאי, או החל משנת המס שלאחר השנה שבה ביצע משיכה בפטור ממס, לפי המאוחר.
-
תוקן סעיף 17(5א) לפקודה הקובע את הניכוי המותר לעצמאי בגין הפקדות לקרן השתלמות לעצמאיים. בתיקון נקבע כי עצמאי יהא זכאי לניכוי בשיעור של 4.5% מהכנסתו הקובעת, ללא חיובו בהפקדות בסכום השווה ל- 7% מהכנסתו הקובעת.
-
נקבעו תיקונים נוספים בסעיפים 9א, 45א ו- 235 לפקודה.