YOSSI YARON CPA (MBA)
Taxes & State Incentives
יוסי ירון רואה חשבון (MBA)
מיסים ותמריצי מדינה
מידע מקצועי - מס הכנסה, חוקי עידוד
הכרה בהפסד הון בשל השקעה בחברת מו"פ - תיקון מס' 220 לפקודה והוראת שעה
יוסי ירון, רו"ח (MBA), מרץ 2016
הקלות מיסוי במסגרת המאמצים לקידום תעשיית הטכנולוגיה העילית (היי-טק) - תיקון 220 לפקודה והוראת שעה
בתיקון מס' 220 לפקודה נקבעו מספר הקלות בתחום המיסוי במסגרת המאמצים לקידום תעשיית הטכנולוגיה העילית (היי-טק) והמאמצים להגברת גיוסי הון של חברות כאמור בבורסה בישראל.
הכרה בהפסד הון בשל השקעה בחברת מחקר ופיתוח (הוראת שעה - הוספת סעיף 92א לפקודה)
נקבעה הוראת שעה לפיה עלות ההשקעה במניות אשר נרכשו במסגרת הנפקה לציבור של חברת מחקר ופיתוח, תוכר למשקיע במועד ההשקעה כהפסד הון בר קיזוז, במקום הכרתה כעלות המניות במועד מכירתן. הוראת השעה נקבעה לתקופה 1/7/2016 – 30/6/2022.
משמעות ההקלה היא הכרה בסכום ההשקעה באופן שוטף במקום במועד מכירת המניות.
הוראת השעה קובעת כי סכום השקעה מזכה במניה של חברת מחקר ופיתוח, עד לגובה 5 מיליון ₪ (להלן – סכום ההשקעה המרבי), יוכר למשקיע כהפסד הון בשנת המס שבה ביצע את ההשקעה או בשנות המס שלאחריה עד תום תקופת ההטבה (תקופת ההטבה היא שלוש שנות מס החל בשנת המס שבה שולם סכום ההשקעה המזכה לחברת המחקר והפיתוח), ויחולו לגבי הפסד ההון האמור הוראות סעיף 92 לפקודה, ובלבד שסכום ההשקעה שולם במסגרת הנפקה לציבור של החברה בבורסה בישראל במהלך התקופה הקובעת (התקופה הקובעת הינה 1/7/16 – 30/6/19).
השקעה מזכה היא השקעה במזומן בחברת מחקר ופיתוח בשנת מס כלשהי, אשר בשלה הוקצו למשקיע מניות באותה חברה, באותה השנה.
חברת מחקר ופיתוח היא חברה שהתאגדה בישראל ושהשליטה על עסקיה וניהולם מופעלים בישראל, ושמתקיימים לגביה כל התנאים הבאים:
-
החברה הונפקה לראשונה לציבור בבורסה בישראל בתקופה הקובעת (1/7/16 – 30/6/19).
-
החברה לא הונפקה למסחר בבורסה זרה טרם הנפקתה לראשונה בבורסה בישראל.
-
בעת ההנפקה לראשונה בבורסה בישראל החברה הוגדרה כחברת מחקר ופיתוח בהתאם לתקנון הבורסה, ולא נקבע כי היא אינה חברת מחקר ופיתוח עד מועד ההשקעה המזכה.
-
שווי השוק של החברה הוא בין 200 מיליון ₪ למיליארד ₪, או שווי אחר שקבע שר האוצר באישור וועדת הכספים של הכנסת. טווח סכומים זה נקבע על מנת לעודד כאמור את החברות הבינוניות.
-
בעד כל אחת משנות המס מיום הנפקת החברה לראשונה לציבור בבורסה בישראל עד מועד ההשקעה המזכה הראשונה, התקבל אישור המדען הראשי כי לפחות 70% מהוצאות החברה באותה שנה, הוצאו, במישרין או בעקיפין, בקשר למוצר המבוסס על מחקר ופיתוח שבוצעו בחברה.
עוד נקבע כי בחישוב רווח ההון במכירת המניות של חברת המחקר והפיתוח בידי המשקיע שסכום ההשקעה המזכה הוכר לו כהפסד הון, יוקטן המחיר המקורי של המניות בכל סכום ההשקעה שהוכר לו כהפסד כאמור. זאת על מנת למנוע כפל הטבה על ידי הכרה נוספת בסכום ההשקעה בעת מכירת המניות.
כמו כן אם השקיע משקיע בחברת מחקר ופיתוח השקעה מזכה, יבחן המדען הראשי בתום כל שנת מס במהלך התקופה הקובעת (1/7/16 – 30/6/19), אם לפחות 70% מהוצאות החברה באותה שנה הוצאו, במישרין או בעקיפין, בקשר למוצר המבוסס על מחקר ופיתוח שבוצעו בחברה. אם נמצא בבחינת המדען הראשי כאמור, כי תנאי זה אינו מתקיים בחברה, תהיה החברה חייבת במס על מלוא סכום ההשקעות המיטיבות שהושקעו בה, בשיעור הקבוע בסעיף 125ב(2) לפקודה (30%), בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מהמועד שבו נמצא כי התנאי האמור חדל להתקיים עד מועד התשלום בפועל. זאת כדי לקבוע תמריץ שלילי לחברות מחקר ופיתוח להפר את התנאים שנקבעו בתקנון הבורסה בדבר עיסוק עיקרי במחקר ופיתוח.
בהקשר זה, נקבע תיקון לסעיף 102(א) לפקודה (הקצאת מניות לעובדים) במהלך התקופה הקובעת. על מנת לתמרץ את חברות הטכנולוגיה העילית, תינתן אפשרות ליחידים בעלי שליטה שהם עובדים בחברות מחקר ופיתוח, להתחייב במס על עליית ערך האופציות שקיבלו טרם רישום החברה בבורסה וניתנו להם בקשר עם יחסי עובד מעביד, במסגרת סעיף 102 לפקודה המאפשר מיסוי במסלול רווח הון שבו שיעור המס הוא 25% בלבד, וזאת על עליית ערך האופציות ממועד הרישום בבורסה בישראל עד מועד המימוש שלהם בידי העובדים האמורים. מדובר בהטבה שכן על פי הוראות סעיף 102 לפקודה, הסעיף אינו חל על בעלי שליטה, ואלה ממוסים ככלל במסגרת סעיף 3(ט) לפקודה, המחייב מימוש אופציות בידי בעלי שליטה במס בשיעור שולי (כיום 48%). לכן נקבע בתיקון כי בהגדרת "בעל שליטה" בסעיף 102 לפקודה ימועט עובד שהוא בעל שליטה בחברת מחקר ופיתוח (כהגדרתה בסעיף 92א), לגבי מניה אשר ניתנה לו בקשר עם יחסי עובד מעביד.
תחילתו של התיקון ביום 1/7/16.
הקלה בפטור לקופות גמל על פי סעיף 9(2) לפקודה
סעיף 9(2) לפקודה קובע פטור ממס לגופים שונים ובהם קופות גמל, בתנאים המפורטים בסעיף. הפטור ממס לקופת גמל מוגבל לכך שהכנסתה לא הושגה מעסק שהיא עוסקת בו או מכל הכנסה ששולמה לה על ידי חבר בני אדם העוסק בעסק שהוא בשליטת קופת הגמל או שיש לקופת הגמל החזקה מהותית בו.
"שליטה" היא היכולת לכוון את פעילותו של חבר בני אדם, במישרין או בעקיפין. פסקה (3) בהגדרת "שליטה" קובעת כי יראו יכולת לכוון את פעילותו של חבר בני אדם (ומכאן כי תהיה זו שליטה) אם מתקיימת החזקה בשיעור העולה על 50% מאמצעי השליטה בחבר בני האדם.
נקבע בתיקון, לעניין הכנסה של קופת גמל מדיבידנד, מריבית או מהפרשי הצמדה שהתקבלו מאת חבר בני אדם שהוא קרן טכנולוגיה עילית, כי לא תתקיים "שליטה" כל עוד החזקת אמצעי השליטה בקרן בידי כמה קופות גמל, ביחד או לחוד, לא תעלה על שיעור של 75%.
קרן טכנולוגיה עילית הינה כהגדרתה בחוק השקעות משותפות, התשנ"ד-1994, ובלבד שהיא קרן נאמנות פטורה (כהגדרתה בסעיף 88 לפקודה) וכן שהיא אושרה על ידי המנהל לעניין זה.
מטרת התיקון להקל על הקמת קרנות טכנולוגיה עילית נסחרות במודל של קרנות נאמנות סגורות, אשר יהיו רשאיות להשקיע עד 30% מהסכום שיגויס מהציבור בניירות ערך של חברות טכנולוגיה עילית לא נסחרות, ועד 50% במקרה שבו תתקבל תמיכה מהמדינה.
כדי להקל על הקמת קרנות אלה, התיקון מאפשר הקלה בשיעור ההחזקה של אמצעי השליטה של קופות גמל בקרנות הללו.